2012/07/04

Áldemokratikus pu(n)ccs


Áldemokratikus érzékenységek és „parlamenti pu(n)ccs

Kiválasztott népek vagyunk az hétszentség, mert nálunk minden sajátos, sőt rendkívüli. Ilyen kezdetektől fogva a „demokráciánk”, de még a demokráciát sirató kórusunk is: szimulákrum a javából. Jelbeszéd az életünk, mert nálunk semmi sem az, aminek mondják, ezért új értelmező szótárra lesz szükségünk románul és magyarul is. Mert legalábbis a puccs (erőszakos hatalomátvétel, a népakarat ellenében) és a dzsihád szavak értelmét, oly exkluzivistán használják sajtómunkásaink, megmondóembereink, hogy annak eredeti értelme fényévekre maradt el a manapság szárnyaló és elfogult, „újbeszél” által e kifejezéseknek tulajdonított tartalomtól. Hazai magyar sajtóban olvasom, hogy a PDL-elnök, egy személyben szenátus-vezető, és a bizonyítottan csaló nomenklatúra-kisasszony, ki elnökünk preferáltja volt a parlament élén, valamint „az elnökhöz közel álló” ombudsman, leváltása maga a „dzsihád” (iszlám vallásháború, „Allah útján való küzdelem”), akkor én meg civilben, a damaszkuszi főmufti vagyok.

Mi történt tegnap?

Kétezertizenkettő július 3-án, egy tumultusos forró nyári napon, a parlament két házának elnökét, illetve a parlament által választott és általa visszahívható ombudsman-t - hangsúlyozom a parlamenti demokrácia szabályainak megfelelően – rövid úton leváltották, és helyükbe az új parlamenti többséget adó pártok képviselőit ültették. Az intézkedésekről sejteni lehet, hogy egy olyan forgatókönyv részei, melynek célja a kormánypártok és a lakosság kilencven százalékának bizalmát nem élvező köztársasági elnök parlament általi felfüggesztése, majd népszavazást követően, esetleges elmozdítása. Az eljárás a parlamenti demokrácia és a jogállamiság szabályainak betartása mellett teljesen jogos és szabályos (az elnök volt már felfüggesztve, de a népszavazás eredménytelensége okán hivatalát visszaszerezte, majd újraválasztották). S igen, akadt olyan politikus, ki inkompetensnek titulálta és pokolba kívánta az inkompetens és elfogult apparatcsikok, mindközönségesen alkotmánybíráknak mondott személyek némelyikét. Ha rajtam múlna, többségükből raffiaszatyorral sorbanálló kisnyugdíjast kreálnék. Punktum.

Mi nem történt tegnap?

Tegnap sem volt puccs, sem „parlamenti”, ami ugye baromi nagy újdonság lenne, sem semmilyen. Továbbá a köztársaság „demokratikus” intézményei nem lettek megtámadva, egyet dübörgött az új parlamenti többség, meglepő módon sikerült összehangolni a kormányt támogató frakciók ténykedését és meglepetésszerűen jártak el némely tisztségviselő leváltásában. Nem volt elegáns gesztus – mihez elnökünk szoktatott (bruhaha és Lol) -, de puccs sem volt, sőt az intézmények fenyegetése is csak egy rossz ízlésre valló, erős elnöki kommunikációs klisé, melyet a hű média felerősített és Abszurdisztánba vitt (elképzelni is tereh, hogy mi lenne, ha valódi veszély fenyegetné a demokratikusnak mondott intézményeket, valójában ki(k) védené(k) meg őket?). Eljut ez a párthű üzenet (értsd néppárti) egyes „külföldi médiákhoz” úgyszintén, ahol félretájékoztatott és a román ügyekben teljességgel járatlan „széplelkek” alig várják a botrányt, hogy rating-et „csináljanak”, hogy végre valami címlapsztori kerüljön az uborkaszezon frontoldalra. A populáris elkötelezettség mellett vajon nem tették fel a kérdést (esetleg telefont ragadva illetékesnek is), hogy a PPE „színeiben focizó” RMDSZ éppen mivel fenyegette a fennálló román rendet, amint az elnök mondta? A meleg teheti, de ma nagyon („párt)vonalas” vagyok, olvasom, hogy Kelemen Hunor, éppen úgy, mint én „határozottan elutasítja” az elnök vádjait, hát ilyenformán.
Ha puccsveszély van, akkor azzal az elnök fenyeget, nehezen megjátszott komolysággal, fő műsoridőben elmondott speech-e, nyomatékosan elismételt felszólítása sejtet ilyesmit. Ezt, a ma hatalmon levő, no meg ebben a felsorolásban kakukktojásnak számító RMDSZ vezető nevének kétszeres elismétlésével, személy szerinti aposztrofálásával követte el, a magát „államfőnek” gondoló köztársasági elnök. Mindenesetre Zeusz (itt az elnöknek a pártnomenklatúra által adott személyikultos neve) bukása nagy csörömpöléssel fog járni, sok kis feudum, gondosan kiépített kiskirályság, fog bajba kerülni. De ez lenne a „nép gondja”, hogy egyesek elvesztik befolyásukat, klientúrák bomlanak fel, és a túlhatalom kihullik Băsescu kezéből? Kétlem, és arra is emlékszem, hogy a télen mintha éppen a Băsescu- és embereinek távozását kérték volna a tüntetők, a nép megunta Băsescu nyegle hahotázását (szlengesen mistó-it, ha úgy tetszik), erős „szívatástudatát”, hozzánemértését,  stb., új „kerált” szeretne.
                                                                                                                               
Ma a tegnap holnapja van

Demokráciát félteni, akkor kell, amikor az valóban veszélyben van, a Băsescu „védnöksége alatt” számtalan példa volt arra, hogy félteni kellett volna a megszállt intézmények önállóságát. Amikor a házelnök-asszony duplát látott és számolt, amikor Geoana-t elmozdították, amikor botrányos éjszakai ülés keretében manipulációval választottak Băsescu barát alkotmánybírót, amikor sürgősségi kormányrendeletekkel szabályoztak egész ágazatokat, ráadásul az „elnökhöz közel álló” Ab is elmeszelte azokat, amikor Băsescu elnöki hatáskörét meghaladva maga kormányzott…., tovább is van. A hiszterizált politikai és média kórus meg bólogatott, vagy szemérmesen hallgatott, most a Băse-világ végének kezdetével hangos óbégatásba kezdtek: süllyed a hajó, szorul a hurok, dőlnek ki a vasszekrények féltve őrzött csontvázai.
Amúgy mindenki plagibál (ez az új nemzeti sport errefele, foci lassan csak a „bolgártévén”), kivéve a bíróságokat, ők eredetiek, soha két azonos mérce, soha két azonos ítélet. Három ártatlan ember, halálra gázolása (Huidu) két és fél év felfüggesztve, államosított épület jogos visszaszolgáltatása eredeti tulajdonosának, kétszer három év letöltendő, ja a harmadiknak („román ember”) kettő s fél szabadlábon. Védjük meg a független és igazságos (i)gazságszolgáltatást, éljen Zegrean (jogtanácsosból hirtelen avanzsált Ab-elnök), éljen Zeusz! Amúgy meg csínyján bánni a sok államcsínnyel, nagyurak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése