2012/01/29

Előre kell hozni!


Előre kell hozni!

Aki most arra bíztatja az RMDSZ-t, hogy ne próbáljon meg – legalább magán alapon, azaz egymagában – „kiugrani” a teljességgel hitelvesztett kormányból, és az előrehozott választások gondolatát támogatni, az rosszakarója a szövetségnek.
Két érveléssor fejthető ki az előrehozott választások mellett, a rommagyar ruling party szempontjából:

Előszőr: itt a belolitikai helyzet. Az AB határozat és az utcai tüntik – bár más-más féle összefüggésben és más arányban - világossá tették, hogy az a taktikai húzás, amit a kormánypártok felelősségvállalással áterőltettek a parlamenten nem tartható, vagyis az összevont választások és általában a Boc és tsai körül elfogyott a levegő. Nem lehet őszig osztogatni – főként a helyha szintjén, és ebből mi tagadás a székelyföldi klientúra tovább hízlalható lett volna -, s összevont választással manipulálva, okkult és korrupt hálózatok segítségével „jó” eredményt elérni a parlamenti választásokon is. Az AB döntés és a tüntetések messzemenő hatásait mára már a PDL és maga a mindenhatónak tűnő Base is felismerte, nem lehet a késő őszig a jelenlegi felállásban kihúzni: (ebben az értelemben) game over.
Az utolsó pillanat van, amikor még egy verespataki bányával kapcsolatos
Döntést, és annak következményeit megúszhatja a két magyar miniszter (Kelemen, Borbély) és az új egészségügyi törvény is Ritli nélkül döglődik tovább.
            Az (ellenzékhez való) átállás viszont nem sikerült, arról már lekésett az RMDSZ, az ellenzéki szövetség már nem fogadófél ahhoz: jó, ha esélye van menteni a menthetőt és egy kurucos gesztussal az előrehozott választásokat erőltetve, menti a mundért, nem is a tizenkettedik, hanem immmár a tizenharmadik órában. A tüntik megnyugtatása-elaltatása, mára már önmagában is “eredmény”, hiszen nagyon gyorsan erodálja a kormányt és az elnököt, ja, ha a rommagyaroknak eszébe talál jutni, hogy “mi” is kormányon vagyunk még a végén az RMDSZ meglévő hitelét sem fogja megkímélni. Aztán kis taktikai összjátékkal az előrehozott választások megszervezése akár az őszig is elhúzódhat, és akkor az elvtelen és nyakló nélküli osztogatás, még mindig aktuális lehet. Ha az ellenzéki szövetség 50% allatt teljesít még szövetségre is van esély, feltéve persze, ha parlamenti mandátumokat szerez a szövetség (erről, lásd: http://manna.ro/velemeny/lesz-e-parlamenti-kepviselonk-jovore-2012-01-27.html)

Másodszor (és ez nem kevésbé lényeges): a rommagyar politikai mezőny „állapota”. Kétségtelen, hogy az RMDSZ jobban szervezett, bejáratott (ja, persze lejáratott is), mint a most csigatempóban eszmélő EMNP, s ez utóbbi, minél előbb vannak választások, annál kevésbé tud komoly erőként fellépni, akár a tárgyalóasztalnál, akár a választásokon. Itt aki időt nyer az játszmát nyerhet, mert az alternatíva nem volt képes kiépülni (néhányszor megfenyegették a zembereket programmal is, de peszre „ráérünk arra még”.., mondják a korifeusai), és kétséges, hogy egyáltalán összeszedik-e magukat egy esetleges hirtelen kampányra, választásra.

Úgyhogy előre kell hozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése