2012/01/22

e7


Mi történt Hungáriában?

Értelmezésem szerint a múlt héten alapos változáson ment át a magyarországi belpolitika.
Egyfelől Strassbourgban sikerült Ovi-nak – hathatós PPE támogatás mellett – egy kommunikációs teret nyernie. Magyarán megengedték neki, hogy befele eljátsza a (száj) hőst, miközben kifele, végül is az engedékenység, a kért szabályok betartása, törvények átalakítása, stb. kanonizálódott. Másfelől ezt a befele való keménykedést, a hárijánoskodást, sikerült a tegnapi tüntetéssel nyomatékosítani, megerősíteni: látható, hogy (reális) igény van rá.
Magyarán az a kettős beszéd, ami kifele engedékeny és elvben – Ovi meg fog tenni (vajon?) mindent az EU és IMF kiengesztelésére – rugalmas, befele maradhat merev és neokon, a kis homokozóban, játszható az „örök harc”, legalábbis egyelőre.
A rendezett és zökkenőmentes visszavonulást mostmár két szereplő zavarja, az egyik az elszabadult, a hárijánoskodásba belerokkant Matolcsy, akit immár probléma nélkül le lehet váltani, a külső nyomásra való hivatkozással. A másik Schmitt Pál, aki malomkőként nehezedik, de nehezen meneszthető komoly presztízsveszteség nélkül.
Lássuk a fejleményeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése