2012/03/19

Erdélyi Vonások



Erdélyi Vonások

Amint odaát, hát idehaza is elkülönülve ünnepelte Március 15-ét a rommagyar ünnepelni vágyó közönség, Erdélyszerte.  S amint kell, volt itt minden, sok kokárda, lovas ki-, meg bevonulás, zászlólengetés, és sok-sok (túlságosan is sok) szöveg, és szöveg és végenincs öndicsérő, öntömjénező, önfényező (mondjam még) speech, hogy hallgatni is tereh. S volt egymásra vicsorgás, na nem román-magyar vonalon, hanem magyar-magyar lófőink között, az ünnep kisajátításának megannyi kelléke. Annál is több mi ahhoz kell, hogy jóérzésünk, felszabadult örömünk, tavaszi pezsdülésünk gyanakvó, gyűlölködő perpatvarrá váljék. Most ez a trendi, meg a lamentálás, az önsajnálás és ál-értelmiségi nyavalygás, a dolgok és azok értelmezésének elkenése és drámai eltúlzása, a szekértáborok határainak minél erősebb kicüvekelése, az árokásás. Ez a magyar korszellem, ezt üzeni a párt és az ő miniszterelnöke.

Egy dolog nem volt az odaáti kínálatból, „vendégtüntető”, Orbánt lengyelül éltető „baráti sereg”, mert itt még nem folyik a fülkeforradalmi szabadságharc un-ortodox módszerekkel, de minden bizonnyal már készítik, és nemsokára tálalják, az arra illetékesek. Az itteni seregek csak fanyalognak, és egymásra mutogatnak, illetve „a Jobbiknak csápolnak, hogy örvendezzék a Fidesz”, mert innen úgy néz ki, a kettő egy és mind mi vagyunk, a leghősebbek a hősök között, a székely makacsok, nyakasok, és persze kellően megtévelyedettek, és elfogultak és kritikátlanok és elvakultak.

Történt, hogy az új „magyarabb” és „autonomistább” és „jobboldalibb” rommagyar párt körlátogatást tett magyarhonban, az ottani politikai pártoknak „mutatkoztak” be. Ja de nem mindeniknek ám, csak azoknak, akik „nemzetpolitikai elképzelései közel állnak az EMNP-hez” , vagyis a Fidesz-KDNP mellett, „természetesen” a Jobbiknak. Kérdeztem is a vezérüket, hogy mondaná el miben is áll ez az azonos célrendszer a Jobbikkal, válasz helyett meg azt kaptam, hogy „Vona sem rosszabb mint Eörsi Mátyás (sic)”. Azért álljunk meg egy szóra urak, ha már itt tartunk. Szóval, hogy itt mindenkit hülyének lehetne nézni, azért az nem áll, mitől is lehetne egyenlőségjelet tenni a két politikus közé, hol, mikor és mitől lett Eörsi szélsőséges nacionalista és némelykoron, alig burkoltan, afféle szalon-rasszista, titkon meg gárdista, cigány- vagy bármiféle népcsoport ellenes? Mondom elöljáróink igencsak megtévesztettek és nagy ára lesz még az ilyenszerű összemosásoknak, mert a Jobbikkal való menetelés kontextusa egészen más kisebbségben és egészen más odaát. És aztán azon is csodálkozom, hogy a kormánypártok máris nem húzták meg TTT és tsai fülét (lehet, hogy már a kulisszák mögött megtörtént?) a találkozóért és közös fellépésért. Legjobb tudomásom szerint, azért még Magyarországon e pártok „nem nőttek össze”. Az optikai csalódás, a nagyotmondás viszketegsége mondom, innen nézvést nem teszi láthatóvá a határvonalat, de – reménykedjünk a Fidesz még nem a Jobbik – az azért létezik. Jó lenne tisztázni ezt is, meg az EMNP jobbikos nemzetpolitikai törekvéseit, erről ugyanis programjuk szót sem szól, sem az idegengyűlöletről, sem a gárdistáskodásról, sem….

Az is meglepő, hogy érzékeny lelkületű, széplélek-költőnk, arról ír bejegyzést, hogy Daniel Cohn-Bendit, ha éppen Pesten tüntizne egy ellenzéki vonuláson, hát „minden jóérzésű magyar embert elriasztana”. A szélsőjobb randalírozása viszont nem ijeszti el sem a költőt, sem a „jőérzésű magyar embert”? Vajon tényleg így lenne?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése